Chlorek sodu (sól kuchenna) NaCl nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (kwasu chlorowodorowego) i sodu. Czasami zapisuje się również ją jako sól kwasu solnego i wodorotlenku sodu. Stanowi podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej.
Zastosowanie – Chlorek sodu stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak.
Chlorek sodu ma ogromne znaczenie dla organizmu ludzi i zwierząt. To substancja, która jest niezbędna do życia, ponieważ zawarte w niej jony Na+ w znaczącym stopniu wpływają na przebieg różnych procesów fizjologicznych. Odpowiadają one m. in. za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz odpowiedni poziom ciśnienia krwi. Ponadto regulują gospodarkę wodną i hormonalną organizmu. Poziom dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na chlorek sodu wynosi około 5g. Jednak ze względu na jego zawartość w różnych produktach żywnościowych przeciętna osoba przyjmuje ponad dwukrotnie więcej soli niż wynosi dzienna norma spożycia.