pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Chlorek sodu (sól kuchenna)  NaCl 

Chlorek sodu (sól kuchenna)  NaCl  nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (kwasu chlorowodorowego) i sodu. Czasami zapisuje się również ją jako sól kwasu solnego i wodorotlenku sodu. Stanowi  podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej.
Zastosowanie – Chlorek sodu stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak.

  • Jest  używany w przemyśle szklarskim i garbarstwie
  • konserwacja żywności.
  • Stanowi surowiec do otrzymywania kwasu solnego, sodu, chloru ,wodorotlenku sodu i węglanu sodu (sody)
  • wykorzystywana do roztapiania śniegu i lodu z ulic i chodników
  • używany w spektroskopii oraz w chłodnictwie.

Chlorek sodu ma ogromne znaczenie dla organizmu ludzi i zwierząt. To substancja, która jest niezbędna do życia, ponieważ zawarte w niej jony Na+ w znaczącym stopniu wpływają na przebieg różnych procesów fizjologicznych. Odpowiadają one m. in. za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz odpowiedni poziom ciśnienia krwi. Ponadto regulują gospodarkę wodną i hormonalną organizmu. Poziom dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na chlorek sodu wynosi około 5g. Jednak ze względu na jego zawartość w różnych produktach żywnościowych przeciętna osoba przyjmuje ponad dwukrotnie więcej soli niż wynosi dzienna norma spożycia.