pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Octan sodu

Octan sodu organiczny związek chemiczny z grupy octanów, dobrze rozpuszczalna w wodzie sól kwasu octowego i zasady sodowej. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady, w roztworach wodnych ulega częściowej odwracalnej hydrolizie z wytworzeniem odczynu zasadowego. Octan sodu jest drobnokrystalicznym proszkiem o barwie białej lub białej z odcieniem żółtawym. Posiada właściwości higroskopijne. Rozpuszcza się w wodzie

higroskopijne. Rozpuszcza się w wodzie.
Zastosowanie – Octan sodu jest stosowany jako dodatek do żywności o numerze E262 (dioctan sodu) jako regulator kwasowości i konserwant.

  • W przemyśle garbarskim.
  • Roztwór octanu sodu to składnik aktywny ogrzewaczy termicznych wykorzystywanych jako ogrzewacze do rąk, kompresy.
  • Jako składnik układów buforowych.

Octan sodu to jeden z nielicznych konserwantów, które występują naturalnie w przyrodzie. Wykazuje on działanie bakteriobójcze oraz buforujące. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako substancja gwarantująca utrzymywanie stałego poziomu pH w produktach żywnościowych. Octan sodu skutecznie absorbuje wolne jony obecne w artykułach żywnościowych. To sprawia, że efektywnie zapobiega on zmianom smaku, barwy oraz konsystencji żywności w trakcie przechowywania. Octan sodu występuje w różnych produktach, m.in. w majonezach, galaretkach, dżemach, przetworach mięsnych i rybnych itp.