Wodorotlenek sodu nazywany jest również sodą kaustyczną lub sodą żrącą. Ta ostatnia nazwa doskonale oddaje jego właściwości, jako substancji żrących.
Ług sodowy
Ług sodowy jest jedną z pochodnych wodorotlenku sodu. Powstaje po rozpuszczeniu związku chemicznego w wodzie. Ług sodowy jest bezbarwnym i bezzapachowym roztworem o silnych właściwościach żrących. Reaguje z kwasami, tlenkami niemetali i wodorotlenkami amfoterycznymi. Na metale działa korodująco, szczególnie w warunkach wilgotnego otoczenia.
Ze względu na swoje specyficzne właściwości wodorotlenek sodu znajduje zastosowanie w wielu bardzo zróżnicowanych gałęziach przemysłu. Wykorzystuje się go do wyrobu mydła, a także innych detergentów i barwników. Jest częstym składnikiem preparatów przeznaczonych do udrażniania rur kanalizacyjnych, ale także składnikiem wykorzystywanym przy produkcji tworzyw tak delikatnych, jak sztuczny jedwab. Wykorzystuje się go do wyrobu szkła wodnego z krzemionki, a także przy produkcji gumy oraz w procesach regeneracji kauczuku. Wodorotlenek sodu to także środek stosowany do uzdatniania wody dla celów przemysłowych. Z jego właściwości korzysta przemysł papierniczy, rafineryjny, i o dziwo także spożywczy. W tym ostatnim znany jest jako dodatek do żywności pod nazwą E524 (regulator kwasowości).