Na skalę przemysłową kwas mrówkowy otrzymywany jest na trzy sposoby: (1) z tlenku węgla i wodorotlenku sodu, (2) z tlenku węgla i metanolu, (3) jako produkt uboczny produkcji kwasu octowego metodą utleniania węglowodorów.
Kwas mrówkowy jest środkiem charakteryzującym się dużą lotnością. Jest to środek silnie żrący, który powoduje korozję. Jako związek chemiczny jest rozpuszczalny w wodzie, a zarazem mieszalny w innych rozpuszczalnikach. Rozpuszcza się również w benzenie i toluenie, a także charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w acetonie. Jest mieszalny z etanolem oraz eterem dietylowym.
Zastosowanie
Kwas mrówkowy posiada właściwości grzybobójcze, dlatego jest często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. W przemyśle spożywczym funkcjonuje jako dodatek do żywności pod oznaczeniem E236. Obok właściwości grzybobójczych w wysokim stężeniu i niskim zakresie pH kwas mrówkowy wykazuje właściwości bakteriobójcze. Dlatego jest często wybieranym konserwantem.