pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Maltodekstryna

Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest |rozpuszczalna w wodzie. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).

Zastosowanie –  Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysoko słodzonych. Otrzymywany w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji wodnej zawiesiny skrobi ziemniaczanej, poddany następnie suszeniu rozpyłowemu.

  • Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych.
  • Jako składnik środków leczniczych oraz suplementów diety.
  • Uniwersalny nośnik w procesie suszenia soków, barwników, aromatów.
  • W produkcji odżywek dla dzieci i niemowląt wykorzystywana jest jako zamiennik skrobi łatwiej przyswajalny przez młody organizm, stanowią ważny składnik węglowodanowy w mleku modyfikowanym i mączkach odżywczych.
  • W piekarnictwie cukierniczym maltodekstryny polepszają konsystencję wyrobów, regulują lepkość ciasta, jego kruchość i porowatość, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu, przedłużają świeżość.
  • W produktach spożywczych sproszkowanych.
  • Jako nośnik aromatów, barwników i tłuszczów.
  • W produkcji napojów odżywczo-wzmacniających.
  • W produkcji mrożonek (lodów, kremów, deserów)
  • W przemyśle mięsnym  dzięki frakcji cukrowej stanowią składnik solanek saletrzanych będących pożywką dla mikroflory bakteryjnej odpowiedzialnej za dojrzewanie mięsa.

Maltodekstryna jest substancją łatwo przyswajalną przez organizm człowieka. Dostarcza ona energii niezbędnej przy podejmowaniu intensywnego wysiłku fizycznego. Dlatego często dodaje się ją do przekąsek oraz napojów przeznaczonych dla sportowców. Maltodekstryna znajduje zastosowanie również w terapii osób zmagających się z hipoglikemią. Spożycie wzbogaconego nią artykułu żywnościowego powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Ponadto maltodekstryna wykazuje działania antynowotworowe. Regularnie przyjmowana, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.