pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Maltodekstryna

Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest |rozpuszczalna w wodzie. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).

Zastosowanie – jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysoko słodzonych. Otrzymywany w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji wodnej zawiesiny skrobi ziemniaczanej, poddany następnie suszeniu rozpyłowemu.

  • Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych.
  • Jako składnik środków leczniczych oraz suplementów diety.
  • Uniwersalny nośnik w procesie suszenia soków, barwników, aromatów.
  • W produkcji odżywek dla dzieci i niemowląt wykorzystywana jest jako zamiennik skrobi łatwiej przyswajalny przez młody organizm, stanowią ważny składnik węglowodanowy w mleku modyfikowanym i mączkach odżywczych.
  • W piekarnictwie cukierniczym maltodekstryny polepszają konsystencję wyrobów, regulują lepkość ciasta, jego kruchość i porowatość, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu, przedłużają świeżość.
  • W produktach spożywczych sproszkowanych.
  • Jako nośnik aromatów, barwników i tłuszczów.
  • W produkcji napojów odżywczo-wzmacniających.
  • W produkcji mrożonek (lodów, kremów, deserów)
  • W przemyśle mięsnym  dzięki frakcji cukrowej stanowią składnik solanek saletrzanych będących pożywką dla mikroflory bakteryjnej odpowiedzialnej za dojrzewanie mięsa.