Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest |rozpuszczalna w wodzie. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).
Zastosowanie – Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysoko słodzonych. Otrzymywany w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji wodnej zawiesiny skrobi ziemniaczanej, poddany następnie suszeniu rozpyłowemu.
Maltodekstryna jest substancją łatwo przyswajalną przez organizm człowieka. Dostarcza ona energii niezbędnej przy podejmowaniu intensywnego wysiłku fizycznego. Dlatego często dodaje się ją do przekąsek oraz napojów przeznaczonych dla sportowców. Maltodekstryna znajduje zastosowanie również w terapii osób zmagających się z hipoglikemią. Spożycie wzbogaconego nią artykułu żywnościowego powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Ponadto maltodekstryna wykazuje działania antynowotworowe. Regularnie przyjmowana, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.