Sól warzoną stosuje się jako przyprawę, w związku z czym stanowi składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jest także środkiem stosowanym w urządzeniach zmiękczających wodę, przy czym to zastosowanie soli warzonej traci na popularności wraz ze wzrostem popularności soli tabletkowanej stosowanej przez stacje uzdatniania wody do jej zmiękczania.
Właściwości
W porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej sól warzona ma ubożą wartość spożywczą, gdyż w procesie warzenia zostaje pozbawiona mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej. Jednocześnie sól warzona charakteryzuje się lepszym smakiem, gdyż wyeliminowana zostaje z niej gorycz typowa dla soli kamiennej. Ze względów zdrowotnych sól warzoną czasami sztucznie wzbogaca się o związki jodu. Zabieg ten jest w pewnym sensie konsekwencją powszechnego przekonania, iż najlepszym źródłem jodu jest właśnie sól dodawana do potraw.