pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Podchloryn sodu

Podchloryn sodu nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu podchlorawego. Związek ten jest trwały tylko w roztworach wodnych. Wykazuje silne właściwości utleniające. Otrzymuje się go najczęściej nasycając chlorem roztwór wodorotlenku sodu.

Otrzymywanie – podchloryn sodu może powstawać na trzy sposoby:

  • poprzez dodanie chloru do ługu sodowego o odpowiednim stężeniu,
  • z chlorku wapniowego i roztworu sody, jako produkt uboczny podczas syntezy chlorku sodowego,
  • podczas elektrolizy soli kuchennej.

Zastosowanie – Jest substancją odkażającą, składnikiem czynnym wielu wybielaczy. Swoim właściwościom zawdzięcza szereg aplikacji. Podchloryn sodu stosuje się m.in.:

  • Substancja  stosowana do wybielania w przemyśle papierniczym i włókienniczym.
  • W przemyśle chemicznym jako utleniacz.
  • Jako składnik  środków do dezynfekcji służy do dezynfekcji i mycia pomieszczeń, powierzchni i urządzeń, mających również kontakt  z żywnością.
  • Do dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia.
  • Do zwalczania życia biologicznego w układach wody chłodniczej.
  • Do zapobiegania i hamowania pojawiania się śluzu w masie papierniczej.

Przechowywanie – podchloryn sodu jest substancją charakteryzującą się wysoką niestabilnością. Jego rozkład przyspieszają czynniki, takie jak wysoka temperatura, światło słoneczne czy obecność metali ciężkich w otoczeniu. Dlatego przechowywanie podchlorynu sodu wymaga zapewnienia odpowiednich warunków – wentylacji, temperatury powietrza poniżej 250C, zabezpieczenia przed promieniowaniem słonecznym oraz zastosowania zbiorników wykonanych z tworzyw sztucznych, szkła lub stali gumowanej.