pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Pirosiarczyn  potasu K2S2O5

Pirosiarczyn  potasu K2S2O5 nieorganiczny związek chemiczny, środek konserwujący (E224). Występuje w postaci białego krystalicznego proszku o ostrym zapachu. Jest niepalny i niehigroskopijny. Pod wpływem tlenu utlenia się do siarczanu potasu. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, w której hydrolizuje z wydzieleniem dwutlenku siarki. Hamuje rozwój bakterii i pleśni. Do efektów niepożądanych działania pirosiarczynu potasu zalicza się obniżanie zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia.

Zastosowanie –  Konserwowanie wina, miodów pitnych, napojów fermentowanych owocowych, soków surowych, warzyw suszonych, owoców suszonych (morele, winogrona), pulp, przecierów owocowych i warzywnych, chrzanu tartego, musztardy, syropów glukozowych i innych.