pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Olej parafinowy

Olej parafinowy

Mieszanina ciekłych alkanów i naftenów, bezbarwna, oleista, bezwonna ciecz, pozbawiona smaku; nie miesza się z wodą i alkoholem etylowym, miesza z chloroformem, eterem dietylowym, olejkami eterycznymi. Otrzymywana przez próżniową destylację ropy naftowej, usunięcie składników kwaśnych i zasadowych oraz rafinację dymiącym kwasem siarkowym(VI).
Zastosowanie – Stosowana w przemyśle farmaceutycznym  do wyrobu emulsji i maści ochronnych.

  • W przemyśle spożywczym, np. do konserwacji serów.
  • W kosmetyce – często jest składnikiem kremów, balsamów, mleczek do ciała – bo zmiękcza i wygładza skórę, zapobiega też jej przesuszeniu.
  • Jako smar do wszelkiego rodzaju maszyn. Olej parafinowy nie zawiera lecytyny, przez co zużycie oleju jest mniejsze a współpracujące ze sobą elementy mają zwiększoną trwałość.