pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy, E270)

Kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy, E270) organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, obecny w skwaśniałym mleku (skąd pochodzi jego nazwa) oraz powstający w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy dochodzi do procesu beztlenowej glikolizy, zwanej fermentacją mlekową. Kwas mlekowy otrzymuje się przez naturalną fermentację białego cukru spożywczego.
Zastosowanie – Służy do bezpośredniego użycia jako środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe.

  • Stosowany w przemyśle spożywczym , produkcja przetworów owocowo-warzywnych, produkcji przetworów rybnych, piwowarstwie i winiarstwie, mleczarstwie, piekarnictwie, przetwórstwie mięsnym.
  • W rolnictwie, żywienie trzody chlewnej i drobiu, sporządzaniu kiszonek, w lecznictwie weterynaryjnym.
  • W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
  • W garbarstwie i farbiarstwie.
  • W przemyśle chemicznym w tym jako środek dezynfekcyjny.