Kwas cytrynowy to bezbarwne i bezwonne ciało krystaliczne o charakterystycznym kwaśnym smaku. W sprzedaży dostępny jest w postaci krystalicznej w formie bezwodnej lub jako monohydrat. Monohydrat to związek chemiczny posiadający w swojej strukturze cząsteczki wody.
Otrzymywanie
Kwas cytrynowy może być otrzymywany naturalnie lub syntetycznie. W przemyśle otrzymuje się go głównie poprzez fermentację cytrynową na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi. W procesie udział biorą kultury kropidlaka czarnego, potocznie nazywanego czarną pleśnią.
W gospodarstwie domowym kwasek cytrynowy znajduje szereg zróżnicowanych zastosowań – od typowo kuchennych, po bardziej gospodarcze. W przemyśle spożywczym kwas cytrynowy wykorzystywany jest jako dodatek do żywności pełniący funkcję regulatora kwasowości oraz przeciwutleniacza. Kwas cytrynowy stosowany jest również jako kwasowy środek czyszczący w różnych procesach. Ten sam związek znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.