pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy powszechnie znany wszystkim jako kwasek cytrynowy to organiczny związek chemiczny należący do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Jako związek chemiczny kwas cytrynowy jest uznawany za całkowicie bezpieczny dla człowieka, a wszelkie doniesienia, jakoby jego spożywanie miało sprzyjać zapadalności na raka są błędne. Prawdą jest natomiast fakt, iż w bezpośrednim kontakcie z oczami kwas cytrynowy może być szkodliwy i prowadzić do uszkodzenia narządu wzroku.

Kwas cytrynowy to bezbarwne i bezwonne ciało krystaliczne o charakterystycznym kwaśnym smaku. W sprzedaży dostępny jest w postaci krystalicznej w formie bezwodnej lub jako monohydrat. Monohydrat to związek chemiczny posiadający w swojej strukturze cząsteczki wody.

Otrzymywanie

Kwas cytrynowy może być otrzymywany naturalnie lub syntetycznie. W przemyśle otrzymuje się go głównie poprzez fermentację cytrynową na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi. W procesie udział biorą kultury kropidlaka czarnego, potocznie nazywanego czarną pleśnią.

Kwas cytrynowy – zastosowanie

W gospodarstwie domowym kwasek cytrynowy znajduje szereg zróżnicowanych zastosowań – od typowo kuchennych, po bardziej gospodarcze. W przemyśle spożywczym kwas cytrynowy wykorzystywany jest jako dodatek do żywności pełniący funkcję regulatora kwasowości oraz przeciwutleniacza. Kwas cytrynowy stosowany jest również jako kwasowy środek czyszczący w różnych procesach. Ten sam związek znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.