pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Glikol polietylenowy

Glikol polietylenowy jest polimerem glikolu etylenowego, Największe zastosowanie znajdują gęste ciecze o masie cząsteczkowej od 200 do 600. Jest to składnik uznawany w kosmetyce za bezpieczny, o niskiej toksyczności zarówno przy zewnętrznej aplikacji, jak i w przypadku spożycia.

Z
astosowanie – W kosmetyce traktowany jest przede wszystkim jako substancja nawilżająca o właściwościach konserwujących i rozpuszczalnik dla składników aktywnych, do których należy między innymi kwas salicylowy.

  • Stosowane są jako rozpuszczalniki, emulgatory i środki zwiększające lepkość ciekłych kosmetyków i leków.
  •  Mogą być również stosowane jako środek konserwujący, rozpuszczalny w wodzie produkt woskowy, który powoli wnika w głąb drewna, wypierając wodę.
  • Powszechnie stosowany do konserwacji zabytków drewnianych.