pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Benzoesan  sodu –  (E211)

Benzoesan  sodu –  (E211) organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego.

Właściwości – benzoesan sodu to ciało stałe o barwie białej, może przyjmować postać proszku lub granulek. Charakteryzuje się słodkawym smakiem, ale nie ma zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednocześnie prezentując słabą rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych. Jako związek chemiczny benzoesan sodu wykazuje działanie bakteriostatyczne i grzybostatyczne – skutecznie hamuje rozwój pleśni i drożdży. Hamuje również rozwój bakterii kwasu masłowego i octowego. Benzoesan sodu nie wpływa negatywnie na stan bakterii fermentacji mlekowej, nie zaburza też mikroflory jelitowej człowieka.

Zastosowanie – Benzoesan sodu jest szeroko stosowany jako środek do konserwacji żywności o symbolu według nomenklatury Unii Europejskiej E 211  Ze względu na właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne  przy pH < 3,6, jest efektywny do konserwacji produktów spożywczych wykazujących odczyn kwaśny. Pełni również rolę solubilizatora np. w połączeniu z kofeiną w preparacie Coffeini et Natrii benzoas. Konserwacja przetworów owocowych (dopuszczalna zawartość: 0,5 g na kg produktu), Konserwacja przetworów warzywnych, różnych sałatek (<1 g/kg), koncentratu pomidorowego (1,5 g/kg – dot. półproduktu), Konserwacja konserw rybnych, ryb (<1 g/kg, krewetki gotowane <2 g/kg),Konserwacja napojów gazowanych (<0,15 g/litr) , Konserwacja  margaryny.