Azotyn sodu NaNO2 nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu azotawego i sodu.
Właściwości – azotyn sodu przyjmuje postać białego lub prawie białego granulowanego proszku. Może również występować w postaci jasnożółtego krystalicznego proszku. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie oraz właściwościami higroskopijnymi (zdolnością do wchłaniania wilgoci z otoczenie lub wiązania się z wodą). Słabo rozpuszcza się natomiast w etanolu. Nie ma zapachu.
Zastosowanie – Stosowany jest jako substrat przy produkcji barwników oraz jako dodatek konserwujący do żywności o symbolu E250, służący do peklowania mięsa, Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika NO. Azotyn sodu można znaleźć praktycznie we wszystkich wyrobach mięsnych – wędlinach, kabanosach, kiełbasach. Nie ma go natomiast w mięsie nieprzetworzonym. Nazywany „super solą” ma za zadanie wydłużenie czasu przydatności wyrobu do spożycia. Chroni przed rozwojem Clostridium botulinum, toksyny odpowiedzialnej za wytwarzanie jadu kiełbasianego w mięsie przetworzonym, przede wszystkim w konserwach.