W warunkach naturalnych azotan potasu występuje w niewielkich ilościach. Można go znaleźć głownie w Chinach i Indiach, gdzie występuje w postaci minerału nazywanego nitrokalitem. Do Europy były sprowadzany przede wszystkim z Indii, czemu zawdzięcza swoją nazwę zwyczajową – saletra indyjska. Azotan potasu znany jest również jako saletra potasowa oraz saletra spożywcza. Obecnie na skalę przemysłową azotan potasu otrzymywany jest w laboratoriach w wyniku reakcji podwójnej wymiany między azotanem sodu i chlorkiem potasu.
Saletra indyjska jest substancją o bardzo różnorodnych aplikacjach – od pirotechniki, przez rolnictwo, aż po przemysł spożywczy. W tym ostatnim pełni rolę dodatku do żywności kryjącego się pod symbolem E252. W rolnictwie saletra potasowa wykorzystywana jest do produkcji nawozów, gdyż stanowi doskonałe źródło azotu niezbędnego do prawidłowego wzrostu roślin. Ten sam środek możemy znaleźć w składzie niektórych past do zębów, zwłaszcza tych przeznaczonych do zębów nadwrażliwych. Ale to nie jedyne zastosowania azotanu potasu, który jest przecież składnikiem wykorzystywanym od produkcji szkła, powłok szkliwionych, emalii oraz powierzchni glazur.
Obecnie stosowana w pirotechnice jako utleniacz, m.in. do wytworzenia fotobłysków, czyli krótkich i bardzo jasnych impulsów świetlnych uzyskiwanych podczas spalania mieszaniny saletry z pyłami metali.
Nawóz sztuczny
Stosowany do produkcji azotynu potasu, do nitrowania
W celu skorzystania z naszej oferty na azotan potasu zachęcamy do kontaktu.
W naszej ofercie mamy również między innymi: chlorek magnezu, chlorek wapnia czy siarczan miedzi.