pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Witamina C

Witamina C, a właściwie kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny należący do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych, dlatego musi być im dostarczana wraz z pożywieniem.

Witamina C – otrzymywanie

Witamina C dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem często bywa niewystarczająca, dlatego tak ważne jest jej suplementowanie. Dodatkowo kwas askorbinowy znajduje szereg innych zastosowań, nie tylko medycznych. To wszystko sprawia, że zaspokojenie zapotrzebowania na witaminę C wymaga jej produkcji na skalę przemysłową. Większość kwasu askorbinowego produkowanego przemysłowo jest wytwarzana metodą z 1934 roku. Wówczas dwaj chemicy Reichsteina i Grüssner opracowali metodę pozyskiwania witaminy C, w której jako substrat zastosowalni naturalną D-glukozę.

Zastosowanie

Witamina C jest powszechnie znana ze swoich właściwości leczniczych. Bezdyskusyjnie jest to środek wspomagający leczenie przeziębienia, choć badania wykazały, iż jego regularna suplementacja nie ma nic wspólnego z działaniem ochronnym i zmniejszaniem prawdopodobieństwa zachorowania. Sprzeczne wyniki przynoszą również badania nad wpływem suplementacji witaminy C w leczeniu innych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia czy choroby przewlekłe. Tak czy inaczej, przyjmowana w odpowiednich dawkach witamina C poprawia funkcjonowanie organizmu, a przy okazji również nasze samopoczucie.

Kwas askorbinowy to także popularny dodatek do żywności. W przemyśle spożywczym pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza.