pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Węglan sodu

Węglan sodu to nieorganiczny związek chemiczny będący solą sodową kwasu węglowego. Jest składnikiem wielu minerałów, ale w przyrodzie występuje również samodzielnie, m.in. w tzw. jeziorach sodowych oraz popiołach roślin morskich.

Na skalę przemysłową węglan sodu otrzymywany jest metodą Solvaya w reakcji chlorku sodu za amoniakiem i dwutlenkiem węgla. Węglan sodu jest ciałem stałym. Przyjmuje postać proszku lub kryształków, które mają charakterystyczny metaliczny smak, ale są całkowicie pozbawione zapachu. Substancja dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednocześnie przejawiając właściwości higroskopijne, a więc zdolność do absorbowania wody z otoczenia, także wilgoci.

Węglan sodu – zastosowanie

Ze względu na swoje specyficzne właściwości węglan sodu znalazł zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. W przemyśle spożywczym jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E500, który działa jako regulator kwasowości oraz substancja spulchniająca. Ta sama substancja wykorzystywana jest w procesie wytopu szkła, a ze względu na swoje właściwości higroskopijne jako środek w produkcji papieru oraz cegieł. Węglan sodu nazywany często sodą kalcytową znajduje również liczne zastosowania w gospodarstwie domowym. To składnik wielu produktów z zakresu chemii gospodarczej, przede wszystkim proszków do prania, tabletek do zmiękczania wody, a także jako ekologiczny środek czyszczący. Na bazie sody kalcytowej można wytworzyć mydło do prania, płyn do podłóg, a także roztwór od czyszczenia uporczywych zabrudzeń z sadzy.

Węglan sodu można również naleźć w licznych produktach do mycia i pielęgnacji ciała. Jest obecny w składzie mydeł, szamponów, a także soli kąpielowych.

Służy do wyrobu wodorotlenku sodu, ługowania wełny, do produkcji niektórych nawozów np. saletry sodowej, do wytrącania jonów wapnia i magnezu, do odsiarczania gazów odlotowych.