Węglan potasu(K2CO3) nieorganiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu węglowego. W temperaturze pokojowej jest to białe ciało krystaliczne, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Związek tworzy hydraty i charakteryzuje się właściwościami higroskopijnymi. W roztworach wodnych hydrolizuje, w konsekwencji czego mają one silnie zasadowy odczyn. Pod wpływem działania kwasów węglan potasu ulega rozkładowi, wydzielając dwutlenek węgla.
Węglan potasu jest znany już od czasów antycznych. Wówczas występował w postaci tzw. potażu, który uzyskiwało się z popiołu drzewnego. Współcześnie węglan potasu jest otrzymywany przemysłowo, głównie poprzez wprowadzenie dwutlenku węgla do wodnego roztworu wodorotlenku potasu.
Zastosowanie:
Ze względu na swoje właściwości węglan potasu znajduje liczne zastosowania. Stosuje się go w przemyśle szklarskim, ceramicznym, do produkcji środków piorących, w fotografii oraz od otrzymywania innych związków potasu. Najpopularniejsze aplikacje węglanu potasu to:
DAWKOWANIE
Zahamowanie rozwoju parcha jabłoni, mączniaka prawdziwego i szarej pleśni. Węglan potasu można stosować w sezonie wielokrotnie, bez ograniczeń ilościowych.
Zalecana jednorazowa dawka około 7 kg/ha