pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Tlenek cynku

Tlenek cynku o wzorze sumarycznym ZnO to związek chemiczny należący do grupy tlenków, który powstaje w  wyniku połączenia tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Tlenek cynku jest popularnym pigmentem do farb, który większość profesjonalistów i hobbystów zna pod nazwą biel cynkowa.

Sproszkowany tlenek cynku przyjmuje postać białego ciała stałego. W postaci niezanieczyszczonego kryształy ZnO jest ciałem przezroczystym. Tlenek cynku trudno rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się właściwościami amfoterycznymi.

Ze względu na swoje właściwości tlenek cynku jest powszechnie stosowany jako dodatek do farb i lakieru. Znajduje również zastosowanie w branży kosmetycznej i ceramicznej. ZnO jest popularnym wypełniaczem i stabilizatorem stosowanym w przemyśle gumowym oraz przetwórstwie tworzyw sztucznych. Wykorzystuje się go do produkcji mas izolacyjnych, zasypek oraz środków do impregnacji drewna.

Obecnie sproszkowana biel cynkowa jest powszechnie wykorzystywana w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną. Warto pamiętać również o tym, że tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne, w związku z czym przyspiesza gojenie się ran. Z tego powodu jest częstym składnikiem maści i zasypek stosowanych do leczenia rozmaitych chorób skórnych. Tlenek cynku znajduje również zastosowanie w stomatologii, jako składnik wypełnień tymczasowych.

Tlenek cynku zalecamy przechowywać w oryginalnym opakowaniu producenta.