pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Sól warzona spożywcza

Warzona sól spożywcza to rodzaj soli kuchennej, którą otrzymuje się w specjalnych warzelniach poprzez oczyszczenie soli kamiennej. Sól warzona zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. Chlorek sodu to nieorganiczny związek chemiczny należący do grupy chlorków. Stanowi on podstawowy składnik soli drogowej i kuchennej, w tym także soli warzonej.

Sól warzona spożywcza – zastosowanie

Sól warzoną stosuje się jako przyprawę, w związku z czym stanowi składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jest także środkiem stosowanym w urządzeniach zmiękczających wodę, przy czym to zastosowanie soli warzonej traci na popularności wraz ze wzrostem popularności soli tabletkowanej stosowanej przez stacje uzdatniania wody do jej zmiękczania.

Właściwości

W porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej sól warzona ma ubożą wartość spożywczą, gdyż w procesie warzenia zostaje pozbawiona mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej. Jednocześnie sól warzona charakteryzuje się lepszym smakiem, gdyż wyeliminowana zostaje z niej gorycz typowa dla soli kamiennej. Ze względów zdrowotnych sól warzoną czasami sztucznie wzbogaca się o związki jodu. Zabieg ten jest w pewnym sensie konsekwencją powszechnego przekonania, iż najlepszym źródłem jodu jest właśnie sól dodawana do potraw.