Octan sodu organiczny związek chemiczny z grupy octanów, dobrze rozpuszczalna w wodzie sól kwasu octowego i zasady sodowej. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady, w roztworach wodnych ulega częściowej odwracalnej hydrolizie z wytworzeniem odczynu zasadowego. Octan sodu jest drobnokrystalicznym proszkiem o barwie białej lub białej z odcieniem żółtawym. Posiada właściwości higroskopijne. Rozpuszcza się w wodzie
Octan sodu jest stosowany jako dodatek do żywności o numerze E262 (dioctan sodu) jako regulator kwasowości i konserwant.
Octan sodu to jeden z nielicznych konserwantów, które występują naturalnie w przyrodzie. Wykazuje on działanie bakteriobójcze oraz buforujące. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako substancja gwarantująca utrzymywanie stałego poziomu pH w produktach żywnościowych. Octan sodu skutecznie absorbuje wolne jony obecne w artykułach żywnościowych. To sprawia, że efektywnie zapobiega on zmianom smaku, barwy oraz konsystencji żywności w trakcie przechowywania. Octan sodu występuje w różnych produktach, m.in. w majonezach, galaretkach, dżemach, przetworach mięsnych i rybnych itp.
W celu skorzystania z naszej oferty na octan sodu zachęcamy do kontaktu.
W naszej ofercie znajdą Państwo również: kwas octowy, węglan potasu czy tlenek cynku.