pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Nadtlenek wodoru spożywczy, H2O2 ( 35%)

Nadtlenek wodoru spożywczy, H2O2 ( 35%) nieorganiczny związek chemiczny z grupy nadtlenków, jedna z reaktywnych form tlenu. Nadtlenek wodoru w temperaturze pokojowej jest syropowatą, bezbarwną cieczą, stężony przyjmuje kolor bladoniebieski. Wykazuje silne właściwości utleniające.

Zastosowanie – Surowiec wykorzystywany w syntezie nadtlenków.

  • Jako substancja aseptyczna w przemyśle spożywczym wykorzystywana do dezynfekcji butelek i kartonów.
  • Używany w produkcji gum i plastików.
  • Jako surowiec w przemyśle  włókienniczym i celulozowo – papierniczym.
  • Substancja trawiąca w przemyśle elektronicznym i metalowym.
  • Neutralizator ścieków w procesie ochrony środowiska i oczyszczania wody.
  • Jako środek wybielający.