Kwaśny węglan sodu jest dodatkiem paszowym, który można stosować w wszystkich grup zwierząt gospodarczych. Soda paszowa ma szerokie zastosowanie w żywieniu bydła, w szczególności krów o wysokie wydajności mlecznej. Powodem dodawania sody paszowej do paszy jest m.in. fakt, iż tak wzbogacone pożywienie zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów związanych z zakwaszeniem przewodu pokarmowego bydła, które mogą się pojawić w przypadku podawania dawek pokarmowych z dużym udziałem pasz treściwych. Sód pozwala również minimalizować skutki stresu cieplnego u zwierząt.
Obok dodatku do pasz kwaśny węglan sodu znajduje również inne zastosowania. Jest jednym ze składników obecnego w praktycznie każdym domu proszku do pieczenia, a także bardzo częstym dodatkiem do żywności, którego zadaniem jest regulowanie pH produktów spożywczych. Kwaśny węglan sodu to także składnik musujących napojów w proszku i tabletkach. Wykorzystuje się go w gaśnicach piankowych oraz jako substancję pochłaniającą zapachy i wilgoć. Kwaśny węglan sodu zmiękcza wodę. W medycynie podaje się go pacjentom przy ciężkiej kwasicy metabolicznej, zatruciu trójklicznymi lekami przeciwdepresyjnym oraz hiperkalemii.
W przemyśle chemicznym stosowana jest do produkcji boraksu, barwników i środków wybuchowych. Stanowi jednocześnie podstawowy składnik gaśnic przeciwpożarowych.
W przemyśle spożywczym soda oczyszczona jest podstawowym składnikiem proszków do pieczenia. Skutecznie pochłania zapachy w lodówkach i zamrażarkach. Jest dodatkiem do żywności regulujący pH (symbol E 500b).W przemyśle detergentowym i kosmetycznym soda oczyszczona jest składnikiem proszków do prania i czyszczenia oraz kosmetyków.
W przemyśle farmaceutycznym stosowana jest jako składnik wielu leków i preparatów farmaceutycznych.