pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław
pl +48 666 080 929 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Krucza 13 88-100 Inowrocław

Kwas octowy – (kwas etanowy, kwas metanokarboksylowy, E260)

Kwas octowy – (kwas etanowy, kwas metanokarboksylowy, E260) organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Jest najczęściej stosowanym kwasem organicznym. Wchodzi w skład acetylokoenzymu A. Kwas octowy jest bezbarwną, żrącą cieczą. Występuje w postaci soli (np. octan sodu) oraz estrów (np. octan etylu).
Zastosowanie –  estry kwasu octowego stosowane są jako rozpuszczalniki, a także jako substraty w syntezie organicznej.

  • produkcja barwników, związków zapachowych, leków i tworzyw sztucznych.
  • Produkcja sałatek, sosów, marynat, serków topionych
  • W technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego.
  • Stosowany do produkcji sztucznego jedwabiu.
  • Jako ocet spożywczy do konserwacji żywności.
  • Bardzo duże ilości kwasu octowego używane są jako rozpuszczalnik w rafinacji kwasu tereftalowego, używanego do wielkotonażowej produkcji poli (tereftalanu etylenu) (butelki PET).
  • Spożywany w mniejszych ilościach, wykazuje dobroczynny wpływ na organizm (m.in. sprzyja odchudzaniu oraz stabilizacji poziomu ciśnienia krwi.

Kwas octowy może występować w różnych stężeniach. Produkt o niskim stężeniu znany jako ocet spirytusowy jest bezbarwną, rozpuszczalną w wodzie cieczą, która wykazuje właściwości higroskopijne. Skutecznie zatem wchłania wilgoć z otoczenia. Kwas octowy w wysokim stężeniu powstaje z alkoholu etylowego na skutek procesu fermentacji. To silnie żrąca substancja.