pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Guma guar

Guma guar polisacharyd o rozgałęzionej budowie i wyjątkowo wysokiej masie cząsteczkowej. Składa się z obojętnych aldoheksoz – łańcuch główny utworzony jest z jednostek galaktozowych i w sposób przypadkowy dołączone są grupy boczne utworzone z mannozy. Roztwory gumy guar cechuje dobra lekkość, przezroczystość, elastyczność, pseudoplastyczność, brak granicy odkształcania. Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości żelujące.  

Zastosowanie – Guma guar jest naturalną substancją zagęszczającą i emulgującą.

  • Powszechnie stosowana w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
  • Używana jako stabilizator i zagęstnik w przemyśle piekarskim, cukierniczym.
  • W produkcji żywności niskokalorycznej służy jako zagęstnik.
  • Nadaje strukturę ciągliwą mlecznym napojom smakowym, deserom i serom termizowanym. Zwiększa odczucie kremowatości.