pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław
pl +48 52 524 31 37 Pon - Pią 07:00 - 16:00 ul.Marcinkowskiego 121 88-100 Inowrocław

Azotan potasu

Azotan potasu to nieorganiczny związek chemiczny o szerokim spektrum zastosowań. Może występować w postaci kryształków lub bezbarwnego proszku, który nie ma zapachu, za to charakteryzuje się orzeźwiającym, słonym smakiem. Azotan potasu łatwo rozpuszcza się w wodzie.

Występowanie

W warunkach naturalnych azotan potasu występuje w niewielkich ilościach. Można go znaleźć głownie w Chinach i Indiach, gdzie występuje w postaci minerału nazywanego nitrokalitem. Do Europy były sprowadzany przede wszystkim z Indii, czemu zawdzięcza swoją nazwę zwyczajową – saletra indyjska. Azotan potasu znany jest również jako saletra potasowa oraz saletra spożywcza. Obecnie na skalę przemysłową azotan potasu otrzymywany jest w laboratoriach w wyniku reakcji podwójnej wymiany między azotanem sodu i chlorkiem potasu.

Azotan potasu – zastosowanie

Saletra indyjska jest substancją o bardzo różnorodnych aplikacjach – od pirotechniki, przez rolnictwo, aż po przemysł spożywczy. W tym ostatnim pełni rolę dodatku do żywności kryjącego się pod symbolem E252. W rolnictwie saletra potasowa wykorzystywana jest do produkcji nawozów, gdyż stanowi doskonałe źródło azotu niezbędnego do prawidłowego wzrostu roślin. Ten sam środek możemy znaleźć w składzie niektórych past do zębów, zwłaszcza tych przeznaczonych do zębów nadwrażliwych. Ale to nie jedyne zastosowania azotanu potasu, który jest przecież składnikiem wykorzystywanym od produkcji szkła, powłok szkliwionych, emalii oraz powierzchni glazur.

Obecnie stosowana w pirotechnice jako utleniacz, m.in. do wytworzenia fotobłysków, czyli krótkich i bardzo jasnych impulsów świetlnych uzyskiwanych podczas spalania mieszaniny saletry z pyłami metali.

Nawóz sztuczny

Stosowany  do produkcji azotynu potasu, do nitrowania